lauantai 30. toukokuuta 2015

Ajatuksia rahasta ja kuluttamisesta



Sain anopilta lahjakortin synttärilahjaksi urheiluliikkeeseen. Anoppi ei lahjoissa kitsastele, en ikinä ostaisi niin kalliita vaatteita ilman näitä lahjakortteja kuin joita olen vuosien varrella ostanut näillä lahjakorteilla.

No siinä sitten kokelilin takkia a)250€ (se oli kyllä alennuksessa, en olisi muuten edes koittanut), ja kyselin myyjältä onko se oikeasti hintansa väärtti. Että haluan sen kestävän jokapäiväistä käyttöä ainakin viisi vuotta. Myyjä kehui takkia maasta taivaaseen, mutta tuumaili sitten, että "ainoa vika siinä on että väriin voi kyllästyä!"
Siis ihan oikeasti, kyllästyykö joku parinsadan euron takin väriin ja ostaa uuden vuoden päästä?! Mulla kyllä ongelmana on enemmänkin se, että vaatteet ei kestä niin kauan kuin jaksaisin niitä katsella.

Ei ihme että ihmisillä on pulaa rahasta!

Kokoajan ostetaan uutta. Ostetaan uusi sisustus, shoppaillaan joka viikonloppu kippoa, kuppia, paitaa, tyynyliinaa, ostetaan, ostetaan ja ostetaan. Miksi ostamisesta on tullut meille hyvinvointiyhteiskunnan ihmisille ajanvietettä, hauskaa hupia?



Kun mietin omaa lähes 90v. Mummoani, niin hän ei ole koskaan tuhlaillut rahaa. Ei juurikaan ostanut kaupasta mitään ylimääräistä, elää nuukasti ja ei takuulla shoppaile mitään sellaista jota ei todella tarvitse. Ja Mummolla on aina rahaa, vaikka eläke taitaa olla alle keskitasoa. Siitä olisi aikalailla hyvä ottaa oppia monen.

Eniten rahaa säästää sillä, ettei osta mitään.



Käyttää loppuunasti sen mitä on, ja hankkii vasta sitten uutta. Ja sitäkin miettii kaksi kertaa tarvitseeko tosissaan vai ei.
Mua on jotenkin ruvennut tihkaisemaan ostaminen, jopa kirpparilta. Kun joka tavaran kohdalla miettii ensin, että tarvitsenko mä tätä todella, niin jo puolet tavarat saa karsittua sillä. Ainakin yleensä. Kaikista viisainta olisi koittaa välttää kaikkia kauppoja joissa vaan tulee ihmiselle kaikenlaisia tarpeita.

Paljon tavaraa hankitaan vaan siksi, että niin pitää olla. Muka. Hankitaan uusi auto vaan siksi, että naapurit ja kaverit katsoisivat muka kateellisena että "Vähänkö Maija on rikas kun sillä on uusi auto". Vaikka kaikki tietävät, että se olisi ainoastaan velaksi ostettu auto. Ketään muuta ei huijaa kuin itseään.
Siellä kalliiden tavaroiden keskellä suurissa veloissa eletään kuin jossain lasikuvussa- kietoutuneena rahan ja tavaran valtaan.


Multa on taas kyselty miten se oli mahdollista että tammikuussa ei käytetty ruokaan kuin sata euroa. Se on ihan helppoa, kun ensin miettii mihin panostaa ja mitä ilman voi olla.
Mä aijon uusia haasteen ensitalvena.
Koittakaa muutkin jo alkaa valmistautumaan, nokkosta, vuohenputkea ja voikukan nuppuja puskee maasta sellaisella tahdilla ettei kaikkea edes ehdi tunkea pakastimeen. Mutta tiedän että kiitän itseäni taas talvella. Eikä tarvi itkeä kun ruoka on niin kallista.



Nyt on ollut suuri poru kun hallitus aikoo leikata rahaa vähän kaikilta. No millä muulla tavalla säästetään? Niin mua on ainakin opetettu säästämään että karsitaan menoja. Huvittavaa kun puhutaan kuin joku maailmanloppu olisi tulossa, eikö hallitus kuitenkin valita vain neljäksi vuodeksi kerrallaan? Kokeillaan sitten seuraavalla kerralla jotain muuta jos ei tehoa.

Suomalaiset on vaan tottunut liian hyvään. Meillä on töissä krooninen pula ammattilaisista. Ei niitä vaan saada töihin, kun kaikkien pitäisi saada siisti sisätyö josta maksetaan 35-50€ tunnissa eikä mielellään tarvisi edes tehdä mitään. Kuulkaa suomalaiset on aika kermaperseitä nykyisin. Ja uskomattoman tyytymättömiä ja kovia valittamaan.




Kun miettii miten paljon isot velat kuten asuntolaina määrittelee meidän elämää niin väkisinkin tulee mieleen että miksei ihmiset etsi aktiivisemmin vaihtoehtoja. En tunne ketään joka asuisi asuntovaunussa vaikka se olisi huomattavasti halvempaa kuin vuokralla asuminen tai ikuinen velkavankeus isosta talosta.
Kommuuneja on, mutta niissä asuu elämäntapahipit eikä tavalliset ihmiset vaikka kulut ovat naurettavan pienet kun samaa taloa asuttaa useampi ihminen. Ihailen niitä jotka pystyy tälläiseen elämänmuotoon. Olen itse liian määräilevä ja hankala persoona enkä viihdy muiden ihmisten seurassa- hyvä kun omassani edes.

Mikä lopputulos tähän pohdintaan nyt sitten tuli? Ei kai mikään. Menen nukkumaan. Ison omakotitalon yhteen niistä kolmesta makuuhuoneesta. Terveisin: Asuntovelallinen pienituloinen jonka mies on tällähetkellä lomautettuna, joka ei toivo lottovoittoa koska ei tarvitse rahaa kun omistaa jo kaiken. Ainakin melkein, paitsi ne, mitä ei vielä ole.

perjantai 29. toukokuuta 2015

Terveisiä Jokilaakson matkailupuutarhasta!
























Terveisiä työpaikalta! 
Tänään oli jotenkin aika kaunista kun päärynäpuut kukkii, omenat aloittelee, tulppaanit hehkuu ja linnut visertää. Joskus mä kuvista ihan hämmästyn millaisessa ympäristössä sitä saa tehdä hommia. 

Tulkaa moikkaamaan jos kuljette täälläpäin.

torstai 28. toukokuuta 2015

Koirat kyni kanan




Voi hel**tin kuustoista! Jos se minusta olisi ollut kiinni niin kana olisi kuollut, koska tulin itkemään olohuoneen sohvalle kun näin tilanteen ovelta. Ihastuttavan noloa myöntää.

Onneksi Mika kuuli epätoivoista parkumistani, ryntäsi ulos ja sai kanan pelastettua Allin ja Sennin kynsistä.
Kana ei siis ollutkaan kuollut kuten kuvittelin, vaan nämä kaksi urhoollista lintukoiraa repivät siltä elävänä höyheniä. Äidin pikku-barbaarit. :P

Mistä kaikki sai alkunsa, no siitä että kanat olivat nauttimassa kanssani ilta-auringosta ja alkoivat jo mennä yöpuulle. Pieni ruskea kana siinä vielä pyöri ja ohjasin sen tarhaan ja päästin koirat ulos enkä huomannut että yksi kana oli jäänyt tonkimaan pihan toiselle laidalle.

Menin itse takaisin sisälle päästettyäni koirat ulos, ja kun meinasin päästää koirat takaisin sisälle näin tapahtuman josta voitte lukea yltä.

Olosuhteisiin nähden kana voi yllättävän hyvin. Iho oli ehjä, ja se tuli syömään kun vein niille vielä kanalaan ruokaa. Onhan se nyt vähän kynityn näköinen. mutta onneksi ehkä päästiin säikähdyksellä.

Aikaisemmin illalla laitoin Paavon ulos naruun vaikka Alli oli ulkona. Senkin huomasin siinä vaiheessa kun otin Paavoa sisälle, ihme kyllä ne ei ehkä olleet huomanneet ollenkaan toisiaan kun Alli kaiveli sikatarhassa jotain niin keskittyneesti ja Paavo halusi "voimakkaasti" sisälle syömään.

Tosin Allilla on juoksu ja Paavo on innokkaasti koittanut astua sitä portin läpi joten ehkä ne eivät olisikaan alkaneet tapella vaan päätyneet lemmenleikkeihin jos olisivat toisensa havainneet...

Ostetaan uusi pää ja hiukan enemmän huolellisuutta!

Onneksi edes pilvikirsikka alkoi kukkia, hiukan lohdutusta kuvan muodossa...




keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Kanatkin on ihan pihalla!

 Oikeasti kanat pitäisi olla vielä suljettujen ovien takana. Tein kyllä ilmoituksen kaupungineläinlääkärille siitä että kanat ovat ulkotarhassa, mutta koska sorsalintujen joukkoinvaasiota ei ole talomme yllä nähty tänäkään vuonna niin olen ulkoiluttanut kanoja tuttuun tyyliin jo ennen kuin tämä holhousyhteiskuntamme säätämä kanojen ulkonaliikkumieskielto loppuu muutaman päivän päästä. Tässä lukuisia todisteita parin vkon takaa:














Näistä kompostilla ja oljella täytytyistä laatikoista on riittänyt kanoilla runsaasti huvia!
Voi surun päivä kun kärrään ne täyteen multaa ja aitaan ne lopulta eivätkä ne enää pääse kaapimaan pois mun kasvillisuuttani niistä. Kun tätä touhua olen katsellut niin etä-kasvimaa tuntuu aina vaan viisaammalta vaihtoehdolta.




Kerroin pari viikkoa sitten kun myimme korvasieniä paikalliselle ravintolalle. Se juttu on nyt sitten saanut tuulta alleen ja me ollaan kerätty ravintolaan sen jälkeen ketunleipiä, maahumalankukkia, maitohorsmaa, nokkosta, vuohenputkea jne. Kerron tästä myöhemmin lisää jos yhteistyömme jatkuu, joka tapauksessa erittäin mukavaa on keräillä luonnonantimia jos niistä vielä saa jotain rahaakin! Tilipäivä on kuun lopussa, sitten näkee saako siitä edes bensarahoja kun niitä kuljettelee ravintolaan.






lauantai 23. toukokuuta 2015

Tuleeko koskaan lämmin?


Torstaina illalla alkoi jo tuntua, että ehkä tämä kevät tästä nyt pikkuhiljaa lähtee käyntiin, mutta tänään taas on ollut +6C lämmintä. Ja jessös mikä tuuli on ollut! Ei kauheasti ole huvittanut nokkaansa ulos laittaa ennen kuin tuuli alkoi tyyntyä illalla. Meidän pihasta ei onneksi kaatunut puita, kumma kyllä kun senverran lujaa puuskissa tuuli. Sähköt oli poissa 7h.

Laitettiin ruokaa grillillä ja kahvit trangialla, takka jäi vielä käyttämättä ruuanlaittopuuhissa. Ihan hyvin me pärjättäisiin ilman sähköä lyhyt hetki, mutta en tiedä kuinka kävisi jos sähköt olisi pidempään poissa, ainakaan talvella. Tosin silloin voisi siirtää tavaraa pakastimesta pihalle toisinkuin kesällä!

Vilma muuten kävi lenkillä uimassa! Uskomatonta että whippetti haluaa tuollaisella ilmalla mennä vapaaehtoisesti uimaan! Muut katsoi rannalla ihan ihmeissään, ne kun ei paljon varpaita kasta vaikka olisi kuinka kuuma hyvänsä. Vipu onkin ollut innokas uimari senjälkeen kun se keksi uimisen viime kesänä. Se syksyllä kroolasi ojassa  siinä vieressä kun me muut käveltiin tietä pitkin.


Siihen se kasvimaa nyt alkaa muodostua. Olen vetänyt käytävien paikalle heinää. 
Käytävärakenne ja ylipäänsä koko kasvimaan kylvökuvio on niin ihmeellinen etten kyllä enää edes tiedä mihin olen kylvänyt mitäkin ja toisaalta miten aijon loput sinne sijoittaa...mutta laitetaan sinne missä on tyhjiä koloja...

On tuo talo vaan kaunis kuin koru, kelpaa sitä katsella mutta kun tietää että sitä on remontoitu "aamusta iltaan" kolme vuotta eikä olla ollenkaan vielä loppusuoralla niin ei kauheasti huvita ajatella että itse hankkisi samanlaisen. 



Sisko oli meillä vauvansa kanssa yökylässä ja eilen käytiin etä-kasvimaalla vähän kylvöpuuhissa. Pakko niitä on laittaa maahan vaikka tuntuu ettei siemenet varmaan koskaan idä kun on näin kylmä! Perunoista olen laittanut Timot, vaikka ei maa kyllä kauhean lämmintä ole. Uskoisin kuitenkin ettei varhaisperuna hiekkamaassa kärsi harsotettuna kylmästä, eihän?!

No jos ne paleltuu niin Siiklit on vielä laittamatta ettei kokonaan ilman pottua jäädä.

Naapuri siellä leikkasi ruohoa ja kippasi kerääjästä ruohosilpun pellon reunaan. Hieman se ihmeissään katsoi kun ryntäsin pellon yli kysymään saisiko ruohoa hakea kasvimaalle katteeksi. Sain luvan, ja sain myös luvan niittää ruohoa rannasta. Kärräsinkin sitä tässä illalla kun tuuli alkoi hellittää. Uskomatonta taas kerran että toisen roska on toisen aarre. Nyt on madoille ruokaa edes alkuun!

Muutamia kuvia omasta pihasta to. illalla kuvattuna.








Ottopojastakin piti ottaa pari kuvaa: